Domov O PGD Osnovni podatki Poslanstvo PGD Program dela Organiziranost Članstvo Častni in zaslužni člani Statut Pristopna izjava Dejavnosti Učne poti Pannonia Teden gozdov Srečanja upkojencev Zbornik Strokovne ekskurzije Druge dejavnosti Zgodovina Vsi predsedniki Zapisniki sej Občni zbori Pretekli pomembni dogodki Zbornik Opravljeno delo Opravljeno delo Pretekli pomembni dogodki Opravljeno Delo Galerije Makedonija Cerknica - Snežnik - Mašun Galerija2 Kontakt

Ponedeljek, 24. september 2018

Postavitev lesenih klopi v Betnavskem gozdu

PGD izdelalo lesene klopi in sodelovalo pri njihovi postavitvi.

VEČER

25.09.2018


Barbara Bradač

Foto: SAŠO BIZJAK 


Betnavski gozd dobil nove klopi


Predstavniki družbe Slovenski državni gozdovi so skupaj s Podravskim gozdarskim društvom Maribor postavili nove klopi.


Na pobudo Mariborčana Kolariča je družba Slovenski državni gozdovi iz državnega Betnavskega gozda odstranila sedem starih in preperelih klopi in jih nadomestila z novimi


Mariborčan Igor Kolarič je bil pobudnik, da je v Betnavskem gozdu, kjer se pod krošnjami dreves okoliški prebivalci pogosto sprehajajo, tečejo in kolesarijo, postavljenih sedem novih klopi, ki so nadomestile enako število dotrajanih, preperelih in razpokanih klopi v gozdu.

”Mogoče je spreminjati stvari. Le vztrajen moraš biti,” pravi Mariborčan Igor Kolarič.
"Vsak dan tečem skozi ta gozd in stare klopi so bile že dotrajane in skorajda neuporabne. Na njih se je bilo že skoraj nemogoče usesti in malo počiniti. Pa sem šel v akcijo," je povedal Kolarič, ki ni želel zgolj opazovati stanja, kot je, ampak je tudi aktivno poskusil nekaj spremeniti. Najprej je klical Nadškofijo Maribor, saj je bil ta gozd včasih v njihovi lasti, kasneje je gozd prešel v upravljanje države, tako zanj sedaj skrbi družba Slovenski državni gozdovi (SiDG), na katero je Kolarič naslovil pobudo za zamenjavo klopi.

 

Prisluhnili pobudi občana


"Na nas se je gospod Kolarič obrnil spomladi in mi smo tej pobudi prisluhnili. Naša družba veliko pozornosti posveča tudi socialnim funkcijam gozda in med njih sodi tudi rekreacijska," je včeraj ob postavitvi povedala Suzana Rankov iz SiDG. In včeraj so zaposleni v tej družbi zavihali rokave v Betnavskem 
Odstranili so prhle klopi, na njihova mesta pa namestili sedem novih, štiri na jugozahodnem delu gozda oziroma ob Streliški cesti, preostale za robom gozda. Klopi iz kostanjevega lesa je izdelalo Podravsko gozdarsko društvo Maribor. "So iz kostanjevega lesa, ker je ta zelo vzdržljiv in odporen," pojasni Matjaž Vrecl iz tega društva. Upajo, da bodo vzdržale vsaj toliko, kot so stare, kakšni dve desetletji, predvsem pa upajo, da ne bodo dobile novih lastnikov izven gozda. V SiDG obljubljajo, da bodo novo postavljene klopi tudi vzdrževali. "To je dokaz, da je mogoče spreminjati stvari. Le vztrajen moraš biti," je bil zadovoljen Kolarič, ki stanuje nedaleč od tega gozda.

 

Mestni in primestni gozdovi pljuča mest


SiDG od junija 2016 upravlja vse državne gozdove, ki predstavljajo približno 20 odstotkov vseh gozdov pri nas. Slovenija pa je tretja najbolj gozdnata država v Evropi. Mestni in primestni gozdovi so izjemnega pomena, je povedal Peter Kolar, namestnik vodje poslovne enote Maribor SiDG: "Gozdovi v mestu so pljuča mest in takšne zelene oaze znotraj mest veliko pomenijo za zdravje ljudi, rekreacijo in preživljanja prostega časa."


Pravi, da se trudijo čim bolj ohranjati stanje tega gozda, kot je, tako so tudi deli dreves in vejevje po gozdnih tleh z namenom: "V gozdu vedno nastaja mrtva biomasa, ta preperi in ustvarja prst, ki je podlaga za rast gozda naprej." So pa v družbi, ki upravlja Betnavski gozd, zadovoljni, da zaznavajo le manjše primere vandalizma in da se prebivalci večinoma zavedajo, da je za njih gozd pomemben, in ga tudi cenijo.


priponke