Domov O PGD Osnovni podatki Poslanstvo PGD Program dela Organiziranost Članstvo Častni in zaslužni člani Statut Pristopna izjava Dejavnosti Učne poti Pannonia Teden gozdov Srečanja upkojencev Zbornik Strokovne ekskurzije Makedonija Makedonija - poročilo Istra Druge dejavnosti Zgodovina Vsi predsedniki Zapisniki sej Občni zbori Pretekli pomembni dogodki Zbornik Opravljeno delo Opravljeno delo Pretekli pomembni dogodki Opravljeno Delo Galerije Makedonija Cerknica - Snežnik - Mašun Galerija2 Kontakt

Istra

Letošnja strokovna ekskurzija nas bo popeljala v sončno Istro, kjer bomo spoznavali istrske gozdove in se seznanili z bogato turistično ponudbo, predvsem pa bomo uživali v toplih jesenskih sončnih žarkih.

PODRAVSKO GOZDARSKO DRUŠTVO:

STROKOVNA EKSKURZIJA V ISTRO

DATUM: 28.9. – 30.9.2017

1.dan, četrtek, 28.9.2017 : MARIBOR – UČKA – MOTOVUN – POREČ

Odhod avtobusa v jutranjih urah iz Maribora. Vožnja do Učke, ki je najvišja gora v Istri in se zaradi poraščenosti z gozdovi razlikuje od drugih jadranskih obmorskih gora. Uživali bomo v pogledu iz vrha gore ter se sprehodili po geološki učni poti Vela Draga (geološki rezervat).  Kolegi iz Hrvaške nam bodo predstavili Motovunski gozd (hrast lužnjak), veliko bomo slišali tudi o tartufih, ki predstavljajo veliko značilnost Istre. Naslednja točka obiska bo Motovun, srednjeveška naselbina, ki je znana  izletniška točka. Sprehodili se bomo skozi mesto, ki je obdano z obzidjem (po predhodnem dogovoru se lahko do Motovuna pripeljete s turističnim vlakcem, po stari ozkotirni progi iz Vižinade, ob poti možnost pokušnje Istrskih specialitet). Večerni prihod v hotel Laguna Resort Poreč 3*. Nastanitev in nočitev.

2.dan, petek, 29.9.2017: POREČ – BRIONI – PULA

Zajtrk v hotelu, nato obisk rezervata gozdne vegetacije v bližini Poreča. Sledi izlet z ladjico na Brionsko otočje, poznano kot nekdanje stekališče evropske in svetovne aristokracije. Velja kot edini nacionalni park v Istri, ki s svojimi štirinajstimi otoki na 736 hektarih površine predstavlja edinstveno igro narave, katera na tem mestu združuje prelepe živalske vrste ter redko in bogato floro. Slovi kot eden najlepših arhipelagov v Sredozemlju. Tudi mi bomo uživali v čistem zraku, bistrem morju in nedotaknjenem mediteranskem zelenju, ko se bomo iz Fažane z ladjico popeljali na otok Veliki Brijun, kjer je tudi maršal Tito našel prostor za svoje mogočne vile. Čez otok se bomo zapeljali s turističnim vlakcem, del poti se bomo sprehodili peš in si ogledali Titov muzej. Sledi plovba nazaj do Fažane, nato obisk Pule, ki je največje mesto Istrske županije. Do razpada avstro-ogrske monarhije je bila glavno pristanišče avstro-ogrske vojne mornarice. Mesto je znano po dokaj ohranjenih rimskih zgradbah, od katerih je najbolj znan amfiteater Arena iz prvega stoletja, ki je šesti po velikosti na svetu in eden najbolje ohranjenih. Sprehodili se bomo skozi staro mestno jedro, mimo Arene in Avgustovega slavoloka, vse do pristanišča…  Nekaj prostega časa,  nato vožnja v hotel v Poreču. Nočitev.

3.dan: POREČ – BAREDINE – GROŽNJAN – MARIBOR                                   

Zajtrk v hotelu, nato čas za voden ogled mesta Poreč. Med številnimi ostanki bogate in burne preteklosti je najpomembnejša slovita Eufrazijeva bazilika, vrhunsko delo bizantinske umetnosti, s prekrasnimi mozaiki, ki jih upravičeno primerjajo z najlepšimi v Evropi. Baziliko je dal v 6. stol. zgraditi poreški škof Eufrazij.  Po ogledu nekaj prostega časa za kavo, nato ogled kraške jame Baredine, kjer bomo polog značilnosti jame lahko pogledali še razstavo starih traktorjev in drugih strojev. Obiskali bomo tudi Muzej kruha, vina in olivnega olja ter si privoščili pokušnjo izdelkov vključno z istrskim pršutom in sirom. Za konec še obisk mesteca Grožnjan, ki je danes poznano kot »mesto umetnikov«. Med izvajanjem projekta revitalizacije so številne zapuščene hiše preuredili v slikarske ateljeje, galerije in druge objekte namenjene kulturni dejavnosti. Tako se v Grožnjaju nahaja dvajset galerij in umetniških ateljejev, poletna mednarodna filmska šola ter Mednarodni kulturni center hrvaške glasbene mladine. Po ogledih vožnja domov, prihod v večernih urah.

 

VKLJUČENO: avtobusni prevoz s turističnim avtobusom (30 sedežev), stroške cestnin in voznika, 2 x NZ v navedenem hotelu (dvoposteljne sobe), vstopnico za obisk Motovuna, izlet z ladjico na Brione (vključeno vodenje in vstopnica za NP Brioni), obisk jame Baredine (vključno z ogledom razstave, muzeja in pokušnje kot je navedeno v programu),  ogled Eufrazijeve bazilike v Poreču, lokalno vodenje v Puli in Poreču, organizacijo in izvedbo ekskurzije.

HOTELSKA NAMESTITEV: HOTEL LAGUNA RESORT HOTEL 3* (v enem izmed navedenih hotelov: Zorna, Mediteran, Materada, Laguna Gran Vista, Laguna Istra, Plavi, Village Laguna Park).

OPOMBE: pridružujemo si pravico do spremembe oz. prilagoditve vsebine programa, glede na možne daljše strokovne oglede gozdnatega terena, ki jih bodo izvedli hrvaški kolegi.